subota, 21. travnja 2018.

P.S. JOŠ UVIJEK TE VOLIM, Jenny Han

Izdavač: Fokus, 2018.
Nastavak romana 'Dečki koje sam voljela'
[eng. P.S. I still love you]


Ako je ikada postojala knjiga, odnosno knjiški serijal, kojeg bi se moglo jednostavno opisati samo jednom rječju: sladak! - to je upravo ovaj serijal. Zapravo, ova jedna riječ hrvatskog jezika nije dostatna kako bih vam u dovoljnoj mjeri opisala koliko je sladak ovaj serijal - on je cute, sweet, adorable! Beskrajno je simpa i jednako toliko šarmantan.

A ako je ikada postojao neki književni lik kojeg bismo mogli nazvati beznadnim romantikom, taj je lik Lara Jean. <3

Ako se niste još upoznali s Larom Jean i njenim sestrama Margot i Kitty, obavezno prije čitanja ove knjige pročitajte prvi nastavak serijala: 'Dečki koje sam voljela'. Ne samo kako biste što bolje upoznali šarmantne sestre Song, već i kako biste u potpunosti razumjeli zašto su se neke stvari u nastavku odvile onako kako su se odvile i gdje i kako su uopće nastale. Osim toga, propustili ste sjajnu knjigu - morate taj propust nadoknaditi!

U ovom romanu, Laru Jean i dalje prate ljubavne, obiteljske i prijateljske zavrzlame, kao i sve ono što uobičajeno prati proces odrastanja i sazrijevanja. Lara Jean jednako je emocionalna i oprezna u svemu što radi i jednakom se silinom zaljubljuje - baš kao i u prvoj knjizi. Po prirodi samozatajna i povučena, kada joj je do nečega ili nekoga stalo, ona se za to predaje čitavim svojim bićem, čak i kada unaprijed očekuje da će na kraju ostati povrijeđena. Ipak, za razliku od plahe i pasivne djevojke kakva je bila kada smo je tek upoznali, Lara Jean sada je hrabrija, odlučnija, te i više no sposobna zadiviti nas nekim svojim postupcima.

Iako ju volim, u određenim trenucima poželjela sam Laru Jean zadaviti. Njena karakteristika da sve shvaća vrlo osobno i vrlo dramatično ponekad me tijekom čitanja dovodila do ludila, ali zahvaljujući njenom šarmu, sve joj se vrlo brzo može oprostiti. Na isti način me iznervirao i Peter. Ne jednom sam poželjela uletjeti u priču i oboje ih dobro protresti. :D A tek Genevieve... ona je i bila i ostala izrazito nesimpatičan lik.

Od dečki koje je Lara Jean voljela, a koje smo već upoznali, ovdje se pojavljuje njih nekoliko: naravno, Peter, zatim Josh, Lucas i još jedan kojeg vam neću otkriti jer će imati značajniju ulogu u ovoj priči. Obitelj i prijatelji Lare Jean i u ovoj priči imaju važne uloge, a možda najvažnija od svih pripala je Kitty, mlađoj sestri Lare Jean, koja se u ovoj knjizi pretvorila u sjajan, borben, ma, genijalan lik i baš me oduševila!

Ovaj je roman mnogo toga, ali je prije svega romantičan. I ne, ne mislim to u smislu da je onako ljigavo romantičan, već je romantičan baš onoliko koliko to treba biti. Zabavan je i pršti pozitivom, a ne libi se progovoriti i o nekim uobičajenim problemima s kojima se susreću tinejdžeri u svojim prvim ljubavnim vezama, poput pitanja prvog seksa i spremnosti na isti, te straha da će te zbog tvoje (ne)spremnosti drugi ismijavati ili ostaviti. Glavna tema ovog romana je upravo ljubav: ona nespretna, prva ljubav u kojoj se tek učimo snalaziti jer nam je sve novo i strano i uzbudljivo i ne znamo kako bismo se ponašali.

Neke su prve ljubavi vječne, neke nestanu jednako brzo kao prve simpatije. Ipak, jedna je stvar kod prvih ljubavi istinita: bile dobre ili loše, uvijek ih se sjećamo. Ljubav je u tinejdžerskim godinama nešto što te posve obuzme i može ti totalno rasturiti čitav tvoj svijet, ali ga i uljepšati na načine za koje nisi ni znao da postoje. Lara Jean uvijek stremi prema ovoj drugoj opciji, a njena neodoljiva pozitivnost pomalo je i zarazna. Lara Jean jednostavno uživa u ljubavi, a njena sestra Margot to u jednom trenutku savršeno opiše kada joj kaže da misli da Lara Jean nije uopće zaljubljena u nekog određenog dečka, već u ljubav samu.

Slatko, slatko, slatko. Zaboravite čokoladu (iako će to biti teško dok budete čitali o svim slasticama koje Lara Jean uživa pripremati), ovaj je roman točno ono što vam je potrebno da udovoljite svojoj želji za slatkim kada vas ta želja spopadne. Neodoljivo je šarmantan, lijepo napisan, pametan, simpatičan i divno pozitivan. U svijetu mladeži koja juri da što prije odraste, ovaj roman prikazuje jednu djevojku koja bi to radije odradila polako i umjerenim tempom. Možda je baš to ono što mu daje posebnost i zbog čega je tako osvježavajuće čitati ga. Što god to bilo, djeluje. Velika preporuka!