četvrtak, 15. ožujka 2018.

NE VJERUJ SVOJIM OČIMA, Sarah Pinborough

Izdavač: Egmont, 2018.
[eng. Behind her eyes] 


Kada vam majstor trilera Harlan Coben, ali i majstor i trilera i horora Stephen King, preporuče istu knjigu, onda odmah znate da ta knjiga mora da je nešto posebno. I, vjerujte, 'Ne vjeruj svojim očima' to doista i jest.

Evo o čemu se radi:

Samohrana majka Louise tijekom jednog večernjeg izlaska upozna muškarca svojih snova, Davida. Nedugo potom, slučajnim susretom na ulici Louise upozna i Adele, s kojom se odmah sprijatelji. Njena maštanja o konačno pronađenoj sreći u ljubavi i novom prijateljstvu ubrzo prekine ružna stvarnost: David je, naime, Louisin novi šef, koji je, k tome još, i oženjen - i to upravo s Adele.

Našavši se usred bizarnog ljubavnog trukota, Louise razum govori da odmah prekine sve veze i s Davidom i s Adele, ali tu odluku svaki joj put pokoleba činjenica da se već dugo nije osjećala ovako kako se osjeća s Davidom, a već dugo nije imala ni pravu prijateljicu poput Adele. No, ono što Louise još ne zna je to da ni David ni Adele nisu baš onakvi kakvima se čine, te da njih oboje skrivaju neke vrlo mračne tajne iz svoje prošlosti.

Napet i uzbudljiv psihološki triler, ovaj roman započne kao klasičan misterij odnosa između glavnih likova i duboko zakopanih tajni koje ti likovi skrivaju. No, umjesto da, kao u većini trilera, čitatelj postupno otkriva kako su to točno svi likovi povezani, ovdje vrlo brzo saznajemo koje su veze između likova, dok nam sakriveno ostaje pitanje zašto su te veze i ti likovi baš takvi kakvi jesu.

Tajne koje David i Adele skrivaju otkrivaju se postupno, a vama, dok čitate, glad za tim otkrićem samo sve više raste. Ono što vam je također cijelo vrijeme nepoznato i o čemu neprestano nagađate (a sa svakim novim događajem ta se nagađanja mijenjaju), su motivi likova: zašto čine to što čine i koji im je konačni cilj.

Kad smo već kod konačnog cilja, moram vam reći da je kraj ovog romana - na ljestvici neočekivanosti od 1 do 10 - 100! Svašta sam, čitajući, zamišljala i nagađala da će se dogoditi, ali ono što se na kraju doista dogodi ne bih uspjela nikada pogoditi. To je jedan od onih završetaka koji vas toliko zapanji da, kada sklopite korice knjige, sve o čemu možete misliti je: WOW. I did not see this coming!

Dodatan začin ovom cjelokupnom djelu je mrvica nadnaravnog koja je u njega utkana, a koja čitavu priču diže na jednu posve novu razinu. Likovi su sjajno okarakterizirani, posebno Adele, a priča je pisana tako da vam neprestano dozira nove zanimljivosti i mrvice tajni koje ste tako željni otkriti da teško da ćete se uspjeti otrgnuti od ove knjige i prestati čitati, pa svega i na par minuta.

Mnogo je psiholoških trilera koji su u stanju zaintrigirati čitatelja i u kojima čitatelji uživaju čitajući ih, ali malo ih je koji te posve zapanje i natjeraju da o njima razmišljaš i dugo nakon čitanja. 'Nestala' Gillian Flynn jedan je od takvih trilera, a ja bih osobno ovaj roman stavila uz bok 'Nestaloj'. Ne samo zato jer me radnja jednako iznenadila, već i zato jer dugo nisam naišla na neki lik koji bi bio jednako genijalno lud i opasan kao Amy iz 'Nestale', a u ovom se romanu nalazi upravo takav lik.

2018. je godina praktički tek počela, a ovaj je roman već proglašen trilerom godine - ne bez prava, jer teško će ga biti nadmašiti. U prilog tome govori i činjenica da je ovaj prvijenac Egmontove biblioteke Puls u veljači bio najprodavaniji triler u hrvatskim knjižarama, te je u nepunih mjesec dana već doživio i ponovljeno izdanje. A jesam li već spomenula da ga preporučuju i Stephen King i Harlan Coben? Ozbiljno, treba li vam još koji razlog da ga pročitate? :)