subota, 11. studenoga 2017.

Same old, same old Interliber



Otkako je počeo, ovog utorka, Interliber i fotke s Interlibera zatrpali su društvene mreže. Nemoguće je gledati sav taj hype drugih ljudi i ne početi ga također osjećati, bar malo. 

Inače, ovogodišnji je Interliber jubilarni 40. po redu, a na njemu sudjeluje, kako kažu, čak 300 izlagača, koji su tradicionalno smješteni u dva paviljona: petom i šestom. Sajam se najavljuje golemim popustima ('do 90%!') i velikom ponudom književnih naslova, od kojih su mnogi strašno sniženi ('knjige već od 5 kuna!').

Koliko ima istine u svim tim najavama i reklamama? Ah, tek nešto.

Interliber posjećujem zadnjih desetak, možda i petnaestak, godina i obično ga obiđem posljednji vikend sajma, u jutarnjim satima (naivno vjerujući kako su tada manje gužve nego popodne. Ha! Baš!). I, moram vam reći, u posljednjih se, pa recimo pet-šest, godina na Interliberu nije promijenilo baš - ništa.

Čim sam počela obilaziti paviljone, onaj početni hype me napustio. Zašto? Jer su u ponudi potpuno isti naslovi, potpuno istih cijena i popusta kakve sam već vidjela prošle godine. I one prije. I one prije. Nekim naslovima cijena je čak narasla koju kunu. Primjerice, 'Ledenu princezu' Camille Lackberg kupila sam prije par godina za 40 kuna, a sada je 50. 

Općenito je ponuda naslova koji su značajno sniženi loša. Knjige snižene 80 i više posto su uglavnom prastari self-help naslovi i biografije političara i kvazi-celebritya koje nitko ionako ne želi čitati. Ostatak te ponude čine oni naslovi koje ste imali prilike vidjeti (i kupiti) i na onom proljetnom i na ljetnom sajmu na Zagrebačkom velesajmu, na nedavnoj rasprodaji knjiga u Tvornici, kao i na bilo kakvom sniženju ili sajmu povezanom s knjigama. A i na prošlom Interliberu (odnosno prošlim Interliberima). Tako da, sve što želim, proteklih sam godina već kupila.

Prolazeći paviljonima, i nailazeći na štandove jednih te istih izdavača čak 3 ili 4 puta, pitala sam se gdje je točno tih 300 izlagača koje su najavili da će prisustvovati sajmu. Unutar  paviljona 5 već imate duple štandove istih izlagača, na kojima se nude potpuno isti naslovi po potpuno istim cijenama. A u paviljonu 6 ponovno ćete naletjeti na te iste izlagače, samo ovoga puta na njihove outlet verzije štandova, što bi čak bilo ok da se stvarno radi o outletima, ali ondje se ponovno nalaze iste knjige po istim cijenama kao i na redovnim štandovima. 

Ipak, ove je godine bilo nešto više raznolikosti što se tiče izlagača, što mi se svidjelo. Naletjela sam na nekoliko srpskih izdavača (Vulkan, Publik Praktikum, npr.), te na pokoji štand sa stranim knjigama. Cijene stranih naslova nisu baš neke, doduše, ali barem ih ima. :)

Veliku prazninu na ovogodišnjem je sajmu svojim izostankom ostavio Algoritam. Ne prazninu doslovno, jer nju su popunili drugi izlagači, ali baš je falilo njihovih naslova. 

Ono pozitivno kod Interlibera je to što izdavači svake godine čuvaju velik broj naslova kako bi ih izbacili taman za sajam. Pa tako imate gomilu novih naslova koje možete prelistati i po njima pronjuškati, a i biti među prvima koji će ih odnijeti doma i smjestiti na vlastite police. Popusti na nove naslove kreću se obično oko 10-20%. 

Poklonici stripa na ovom su Interliberu imali razloga za guštanje: ponuda stripova ove je godine bila dosta dobra, a i cijene su super, pogotovo na štandu Strip agenta, gdje ste mogli upecati razne stripove po 5, 10, 15 ili 30 kuna, a ponuda je bila zaista velika: Tex, Mark, Blek, Alan Ford, Garfield, Bone, Usagi Yojimbo, Zagor, Dylan Dog... Na štandu Fibre mogli ste kupiti sjajne tvrdoukoričene kolekcionarske primjerke uz popust od 20%, a svoj je štand ove godine dobio i CRŠ, tj. Zagreb Comic Con (otud moja Modesty Blaise torba :)).

U usporedbi s Beogradskim sajmom knjiga, koji sam posjetila netom prije Interlibera, čini se da Interliberu još nije poznat pojam 'sajamski popust'. Dok sam u Beogradu nakupovala hrpu knjiga, izdanih 2017., uz značajne popuste, u Zagrebu se takva sniženja odnose tek na naslove izdane prije 5 i više godina, koja se recikliraju na svakom sljedećem Interliberu, a novijim naslovima cijena gotovo nikada ne padne za više od 20-30 kuna. Stoga je moj zagrebački ulov ove godine bio mršav:


40. jubilarni Interliber nije učinio baš ništa da taj svoj rođendan proslavi kako spada. Nadam se samo da u idućih 40 Interlibera nećemo nastaviti gledati opet iste izlizane naslove, s opet istim izlizanim 'popustima'.