nedjelja, 19. studenoga 2017.

PRIČE ZA LAKU NOĆ ZA MLADE BUNTOVNICE, Elena Favilli & Francesca Cavallo

Izdavač: Znanje, 2017.
[eng. Goodnight stories for rebel girls]


Sjećam se, prije nekog vremena, da sam surfajući netom nabasala na video zanimljivog naslova ‘If Cinderella were a guy’. Zamijenivši rodne uloge u klasičnoj bajci o Pepeljugi, taj je video sjajno prikazao koliko su zapravo blesave sve te bajke namijenjene djevojčicama, o princezama koje se ne mogu pobrinuti same za sebe, već moraju čekati na prinčeve da ih spase. Spomenuti video bio je također uvod u priču o nastanku 'Priča za laku noć za mlade buntovnice’ i sjećam se kako sam pomislila kako je ideja Francesce Cavallo i Elene Favilli da stvore malo drugačiju knjigu bajki za djevojčice naprosto genijalna!

Vidjevši da sve knjige, crtići i ine stvari namijenjene djevojčicama pričaju o ženama kao o nemoćnim stvorenjima koje vječno čekaju da ih netko spasi ili im pomogne, pri čemu je jedina zadaća tih žena da budu lijepe, autorice ove knjige pomislile su kako je krajnje vrijeme da netko u cijeloj toj priči nešto promijeni. Kontaktirale su brojne roditelje, učitelje i djecu širom svijeta i u odgovor dobile samo pohvale za svoju ideju. Osnovale su crowd-funding kampanju kako bi svoju ideju provele u djelo i ta se kampanja pokazala kao jedna od najuspješnjih ikad: uspjele su skupiti više od milijun dolara! I tako su nastale 'Priče za laku noć za mlade buntovnice’, koje su ubrzo postale pravi hit - i među djecom i među odraslima.

Knjiga mi se svidjela već na prvi pogled. I naslovnica, i uvez, i papir vrlo su kvalitetni i vrlo lijepi. Knjiga sadrži stotinu kratkih priča koje se bave stotinom iznimnih žena koje su ostavile svoj trag u povijesti i na koje se mlade buntovnice, kojima je knjiga namijenjena, mogu ugledati. Svaka priča upotpunjena je prekrasnom ilustracijom koja prikazuje svaku od tih žena, a same ilustracije djelo su - također žena, vrlo talentiranih slikarica i ilustratorica.

Genijalnost ove knjige proizlazi iz činjenice da su sve priče koje su u njoj sadržane - stvarne. Sve bajke koje se nalaze unutar korica ove knjige zaista su se dogodile, a njihovi glavni akteri nisu bespomoćne princeze, već žene od krvi i mesa - astronautkinje, matematičarke, političarke, znanstvenice, sportašice; pionirke u svojim područjima - koje ne samo da mogu biti uzor novim generacijama djevojčica širom svijeta, već tim istim djevojčicama govore da se svi njihovi snovi itekako mogu ostvariti i potiču ih da sanjaju i posežu više - jer one to mogu, bez obzira koliko ih drugi pokušavali uvjeriti u suprotno.

Ovo je knjiga koju bi svaka djevojčica trebala imati, a u njenim pričama jednako će uživati i djevojčice i njihovi roditelji. Također, samo zato što je prvenstveno namijenjena djevojčicama, to ne znači da ju ne mogu čitati (i u njoj uživati) i dječaci. Čitajući o snažnim ženama, i generacije dječaka će se oblikovati tako da poštuju i podupiru žene, te da ih smatraju sebi jednakima (kao što bi i trebalo biti).

Ukoliko se u vašem životu nalazi neka mlada buntovnica, neka ovo bude knjiga koju će joj Djed Mraz ove godine ostaviti pod borom. Vrijeme je da mlade buntovnice širom svijeta prestanu sanjati o tome da izrastu u lijepe princeze i prestanu čekati na lijepe prinčeve da ih spase. Vrijeme je da počnu sanjati o tome da slijede svoje snove, izgrade uspješnu karijeru, ostvare svoje ideje, promijene svijet i, u konačnici, da nauče da ih nitko ne treba spašavati: jer su snažne, samostalne i sasvim sposobne same učiniti što god požele.

P.S. 'Priče za laku noć za mlade buntovnice’ odnedavno su dobile i nastavak, s još stotinu priča o još stotinu sjajnih žena o kojima će mlade buntovnice moći čitati. Nadajmo se da će se i ta knjiga uskoro pojaviti i kod nas, a do tada, ako vas zanima o čemu je riječ, pogledajte video 'If Rapunzel were a guy’ na Youtubeu.