nedjelja, 19. studenoga 2017.

AUGGIE & JA, R.J. Palacio

Izdavač: Fokus, 2017.
[eng. Auggie & me]
  

Ako još niste čuli za 'Čudo', niti znate tko je Auggie Pullman, ne znam kako vam je to uspjelo, ali krajnje je vrijeme da saznate. ;)

Fenomenalna priča o priznavanju različitosti, promicanju ljubaznosti i sklapanju prijateljstava osvojila je čitav svijet, a uskoro nam u kina stiže i njena filmska verzija. Auggijeva priča postala je pravo čudo, i to u najboljem smislu.

Priča iza 'Čuda', ukratko, je ova: Auggie Pullman dječak je s teškom deformacijom lica koji kreće u peti razred osnovne škole, nakon što se sve do sada školovao kod kuće. Auggijev je izgled, zbog spomenute deformacije, takav da ga ne možete ne primijetiti. Ljudi neprestano bulje u njega, na što se Auggie već naviknuo, a jednaka je situacija i u novoj školi. Auggijev dolazak kod njegovih će vršnjaka potaknuti i ono najgore i ono najbolje u njima: neki će mu se rugati, a neki će mu postati prijatelji. No i na jedne i na druge Auggie će utjecati, onako kako samo on to može, i naposlijetku - postići da se dogodi pravo malo čudo, u smislu prihvaćanja drugačijeg i poticanja ljubaznog ponašanja.

Posebnost je Auggijeve priče u tome što ju ne priča samo on sam, već uvide u nju dobivamo i preko drugih likova povezanih s Auggiejem: njegove sestre, prijatelja, vršnjaka. U tom smislu, 'Auggie i ja' nije nastavak 'Čuda', već svojevrstan dodatak tom romanu.

Radi se o 3 dodatna poglavlja ispričana od strane 3 lika koja u romanu nisu dobila prostor da bi ispričali svoje priče: Juliana, Charlotte i Christophera. Svaki od ta 3 lika daje nam još jedan, odnosno proširuje onaj postojeći, uvid u originalnu priču Auggijea Pullmana, ali nam također daje priliku i da ove likove malo bolje upoznamo. S tim da, za razliku od 'Čuda', Auggie u ovoj knjizi nije glavni, već sporedan lik, ali je i kao takav uspio utjecati na živote Charlotte, Juliana i Christophera - i promijeniti ih na posve jedinstven način.

Ako ste već pročitali 'Čudo', onda se sjećate Juliana - i to ne baš u dobrom svjetlu. Julian je bio predvodnik ekipe koja se rugala Auggieju, zlostavljala ga, slala mu ružne poruke i smijala mu se iza leđa. Ovdje, u svojoj verziji priče, Julian je dobio priliku - ne da se opravda, nego da nauči lekciju, a i da nama pruži priliku da shvatimo zašto se ponašao kako se ponašao.

Christopher je Auggijev prijatelj iz djetinjstva, koji se u 'Čudu' tek nakratko pojavljuje. Christopher i Auggie odrasli su zajedno i bili jedan drugome najbolji prijatelji. No, čak i kao osoba koja iskreno voli Auggieja, Christopher nam u svojoj priči iznosi i poteškoće koje mu je to prijateljstvo znalo donijeti. Jer, kada si prijatelj s nekim poput Auggieja, dio pogleda koji on privlači past će i na tebe, a s tim se, kada si samo maleni dječak, ponekad, i uz najbolju volju, teško nositi. Kako kaže sam Christopher: 'Ponekad je teško biti Auggijev prijatelj.'

Charlotte je još jedan lik iz 'Čuda' koji je svima koji su taj roman pročitali dobro poznat. Charlotte je bila izabrana u prijateljski odbor za doček koji je Auggieju trebao pokazati školu kad je tek došao i poželjeti mu dobrodošlicu. Iako je Charlotte uistinu dobra djevojčica, i ne pada joj na pamet da se ruga Auggieju, ona svejedno ne želi da ju drugi vide u njegovom društvu ili društvu njegovih prijatelja. Charlotte svoje postupke opravdava željom da 'ostane neutralna', ali kod zlostavljanja, ne možeš ostati neutralan. Zar ne?

Izborom ova 3 lika autorica nam je uspjela odlično prikazati kako različita djeca doživljavaju drugačije od sebe i kako se prema njima postavljaju. Neki se prave da ništa ne vide, neki drugačije od sebe zadirkuju ili im se izravno rugaju, a neki ih prihvate baš onakve kakvi jesu. Ono što ova knjiga potiče i prema čemu usmjerava je upravo ovo potonje: prihvaćanje, prijateljstvo, ljubaznost. Baš kao što kaže načelo gospodina Brownea: 'Uvijek odaberi ljubaznost.'

Baš zbog pozitivnosti i promicanja ljubaznosti i prijateljskog ponašanja, mislim da bi ovu knjigu, baš kao i 'Čudo', svatko trebao pročitati, a posebno djeca. Bilo bi sjajno kada bismo ih uvrstili i na popise lektira u osnovnim školama ili ih barem pridodali književnom fondu školskih knjižnica. Možda bi onda (zapravo ne možda, nego sigurno!) bilo manje slučajeva 'Lidlića', a više sretnih odrastanja u ljubaznom i prijateljskom okruženju, u kojem su sva djeca jednaka i nitko ne ispašta samo zato jer je drugačiji.

Svakome kome se svidio roman 'Čudo', bit će drago, sigurna sam, uživati u njemu još malo čitajući ova dodatna poglavlja. A svakome tko ga još nije čitao: obavezno pročitajte - prvo 'Čudo', a zatim i 'Auggieja' ! Neka pozitivnost ovih dvaju knjiga i njihove poruke o ljubaznosti dopru i do vas. Nećete požaliti.