nedjelja, 2. travnja 2017.

TARKIN, James Luceno

Izdavač: Znanje, 2016.
Knjiga iz Star Wars serijala
[orig. Tarkin]


A long time ago in a galaxy far, far away...

Moff Tarkin razmišlja o izgledu svoje nove uniforme i mogućim problemima u izgradnji mobilne oružane postaje čiju izgradnju on nadgleda, kada ga u tome omete poziv u pomoć s obližnje svemirske postaje. Nakon što se ispostavi da se radi o lažnom napadu, Tarkina pozovu da hitno doputuje na Coruscant kako bi se provela istraga o tome što se dogodilo. Uskoro se ispostavi da je lažni napad bio tek mamac za ono što slijedi, a što je to točno, tko stoji iza toga i koji im je krajnji cilj bit će na Tarkinu i lordu Vaderu da otkriju...

Ova priča iz Star Wars svijeta vrti se oko naslovnog lika Tarkina, kojeg ćete prepoznati iz filmova kao zlokobnog zapovjednika Zvijezde smrti. U ovoj priči, Zvijezda smrti tek je u izgradnji, a Tarkin je na čelu tima odgovornog za njenu izgradnju.

Uz Vadera i Imperatora, Tarkin među fanovima serijala slovi kao jedan od najnemilosrdnijih i najzlokobnijih likova, jednim od onih koji oko sebe šire strah već samom svojom pojavom. U ovoj priči dobivamo određenu pozadinu tog dojma, kao i priču o Tarkinovom odrastanju i kušnjama koje je morao proći, a koje su ga učinile onakvim kakav je danas.

Sporednu, iako značajnu, ulogu u ovoj priči imaju i Vader i Imperator, čije pojavljivanje u priči nam pruža dublji pogled na njihove međusobne odnose, posebno one koji se odnose na Imperatorovog omiljenog učenika, i Tarkina, kojeg on jednako cijeni, mada na drugačiji način.

Sviđa mi se kako ovdje, kao i u prethodno pročitanoj knjizi 'Gospodari Sitha', likovi koji su u filmovima u biti zlikovci postaju junaci - barem ovih romana. A bez obzira na to naginjete li više strani Jedija ili onoj Sitha, ne možete si pomoći a da ne navijate da ti 'zlikovci' ovdje pobijede.

Čitava priča je u biti utrka s vremenom - nemilosrdna potjera Tarkina i Vadera za zagonetnim kriminalcima čije namjere im nisu posve jasne. Iz svemirskog sustava u svemirski sustav, od planeta do planeta i od postaje do postaje, bijeg bjegunaca i potjera njihovih gonitelja ne prestaje sve do posljednje stranice, a tijekom cijele te strke izmjenjuju se različiti sukobi, taktike i manevri, pri čemu je krajnji ishod potjere do samog kraja prilično neizvjestan.

Ova knjiga je nabijena adrenalinom i akcijom, izletima u prošlost i introspektivama različitih likova, a svi ti dijelići zajedno čine vrlo napetu i zanimljivu priču. Volite li SF, naročito svemirske potjere s brzom radnjom i nepredvidivim daljnjim događajima, svakako pročitajte. Ako ste k tome i fan Star Warsa općenito, mislim da vas ni ne trebam posebno nagovarati. ;) #MTFBWY