četvrtak, 27. travnja 2017.

STAR WARS: POSLIJE BITKE, Chuck Wendig

Izdavač: Znanje, 2016.
[eng. Star Wars: Aftermath] 
1. knjiga istoimene trilogije


A long time ago in a galaxy far, far away...

Spremajući se za kratku posjetu planetu Akiva, pilot pobunjeničkog Saveza Wedge Antilles u orbiti planeta slučajno nabasa na imperijalni zvjezdani razarač. Uskoro mu postane jasno da se zvjezdani razarač nije ovdje našao slučajno, već Imperij nešto sprema, nekakav tajni sastanak. Prije no što ga uhvate, Antilles uspijeva poslati poruku na površinu planeta, nadajući se da će netko čuti. Poruka neočekivano dospije do ušiju Norre Wexley, pobunjeničke pilotkinje koja se vratila na Akivu po sina kojeg nije vidjela godinama. I dok admiralica galaktičkog imperija Rae Sloane, koja je organizirala ovaj sastanak, daje sve od sebe da se sastanak neometano održi, raštrkani članovi pobunjeničkog Saveza daju sve od sebe kako bi vijest o sastanku proslijedili ostatku Saveza - i živi pobjegli s planeta.

Radnja ovog romana počinje se odvijati neposredno nakon završetka prvih 6 epizoda filmskog serijala i pokušava nam dati odgovor na pitanje što je bilo - poslije (finalne) bitke. Ovaj roman također je prvi u nizu od tri romana istoimene trilogije, a spada i u mini serijal 'Putovanje u Star Wars: Epizodu VII - Sila se budi'.

Središte zbivanja je planet Akiva, na kojem i oko kojeg pratimo čitav niz raznolikih likova, pripadnika i jedne i druge strane: galaktičkog Imperija i pobunjeničkog Saveza, odnosno članova Nove Republike.

Pratimo admiralicu Rae Sloane, zapovjednicu jedinog preostalog imperijalnog zvjezdanog super-razarača i njene pokušaje da ponovo oformi snažno imperijalno vodstvo koje će Imperiju vratiti kontrolu nad galaksijom. To je, dakako, teška misija, budući da se, osim protiv pobunjenika, ona mora boriti i protiv moffova i visokih dužnosnika Imperija gladnih moći i željnih da oni sami izbiju na čelo novog Imperija.

Pratimo i Norru Wexley, koja svim silama pokušava odvući svog sina Temmina s Akive, ali on za to ne želi ni čuti. Norra je rastrgana između dužnosti da pomogne Savezu i javi im za ovaj neočekivani sastanak imperijalnih vođa, i majčinske dužnosti prema Temminu, kojeg je jednom već ostavila kako bi se otišla boriti za Republiku. Temmin joj, pri tome, nimalo ne olakšava izbor, vječno joj spotčitavajući da ga je ostavila i ne želeći ostaviti svoj planet i svoje malo kriminalno carstvo iza sebe.

Pratimo, također, i Jas, lovca (tj. lovkinju) na glave i njenog neočekivanog partnera Sinjira, bivšeg vojnika Imperija, koji imaju vlastite planove vezane uz tajni imperijalni sastanak; te Surata, glavnog kriminalnog bossa Akive, koji ima nedovršena posla s Temminom; kao i samog Wedgea Antillesa, kancelarku Mon Mothmu, i admirala Ackbara. 

Brojnost likova, njihovi međusobni odnosi i ispreplitanja njihovih puteva, osiguravaju ovom romanu, baš kao i njegova brza radnja, relativno kratka poglavlja i mnoštvo događaja koji se odvijaju jedan za drugim, bez stajanja, intenzivnu dinamiku, izrazitu napetost i neprekinutu zainteresiranost za vrijeme čitanja.

Roman vrvi akcijom, dramatičnim preokretima, iznenađenjima; dobro nam poznatim likovima, kao i onima posve novima; uzbudljivom i zanimljivom pričom i vještom izvedbom te priče. On je sjajan most između filmskih Epizoda VI i VII, daje nam odgovore na ono što je bilo poslije i ono što će se događati između. Naravno, u njemu ne doznamo baš sve o 'onome između', jer se radi o prvom dijelu trilogije, što znači da nam preostaju još dva dijela koja imaju zadatak upotpuniti tu prazninu do Epizode VII.

Mislim da je ovaj roman čak bilo POTREBNO napisati. Jer, pobjedom nad Imperijem, uništenjem Zvijezde smrti i smrću Vadera i Imperatora borba za Novu Republiku nije bila gotova. Gotova je bila samo bitka, ona glavna bitka, ali rat je još uvijek daleko od svog kraja. Upravo nam o tome govori ovaj roman - o tome da je i vrijeme poslije bitke, kao i svi događaji koji su tada uslijedili, jednako bitno za dobivanje konačne prevlasti u dugom i iscrpljujućem galaktičkom ratu. Nova Republika nije još do kraja uspostavljena, a Imperij nije do kraja potučen. I jedna i druga strana još može prevladati, a kojoj od njih će to uspjeti, otvoreno je pitanje.

Ovo je sjajan SF roman, pun akcije i uzbudljivih događaja, koji se vrlo brzo čita i koji je teško ispustiti iz ruku. Čak bih rekla i da mi je bio najbolji od pet kod nas objavljenih Star Wars romana. Da dalje ne duljim - svakako preporučam. I krećem odmah na nastavke. :) #MTFBWY