četvrtak, 3. studenoga 2016.

KNJIŽNICA DUŠA, Ransom Riggs

Izdavač: Lumen, 2016.
3. knjiga u serijalu o Domu gđice Peregrine za čudnovatu djecu
[eng. Library of souls]


Jedna od najoriginalnijih fantastičnih trilogija koja se u posljednjih nekoliko godina pojavila u svijetu knjiga došla je do svog finala.

Ukoliko još ne znate ništa o gospođici Peregrine i skupini čudnovate djece s neobičnim sposobnostima čiji je ona zaštitnik, hitno pročitajte 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' i nastavak, 'Šuplji grad', jer nema nekog smisla krenuti čitati unatraške, budući da vam ništa neće biti jasno. ;)

Oni koji su već pročitali prve dvije knjige, znaju da smo Jacoba i Emmu, u društvu Addisona, psa koji govori, morali napustiti u najnapetijem mogućem trenutku - nakon napada stvorova predvođenih zlim bratom gđice Peregrine, koji su oteli njihove čudnovate prijatelje i njihove ymbryne, nakon čega su Jacob i Emma krenuli u akciju njihovog spašavanja.

Sad, Jacoba, Emmu i Addisona srećemo tamo gdje smo ih i ostavili - stjerane u kut od strane jednog praznoduha, kojeg Jacob pomoću svojih novootkrivenih sposobnosti uspijeva kontrolirati i onemugućiti mu da ih ubije - bar na neko vrijeme. Malobrojna čudnovata ekipa nastavlja svoju potragu za svojim zarobljenim prijateljima i ymbryne, a ta potraga odvest će ih u novu i opasnu petlju, u kojoj će se susresti s novim čudnovatima, i prijateljski i neprijateljski nastrojenim, te ih na koncu odvesti i do brižno čuvanog skrovišta stvorova, u koje tek trebaju smisliti način kako prodrijeti i kako potom osloboditi svoje prijatelje (a i ostati živi pri tome, također).

Pustolovina koja je započela u prvoj knjizi ovog serijala u ovoj, posljednjoj, dobiva svoj dugo očekivani kraj, i to točno onakav kakav zaslužuje - pomalo neočekivan i skriven iza brojnih obrata, ali svejedno maestralno izveden. Jacob i Emma i ovoga se puta moraju suočiti s brojnim opasnostima i prijeći brojne prepreke koje im neprestano padaju na put, a moraju se i suočiti s pitanjem vlastite budućnosti. Jer, iako je i sam čudnovat, te iako osjeća da mu je mjesto uz čudnovate, Jacoba muči i nostalgija za normalnim svijetom i briga za roditelje. Odlučiti što i kako učiniti za svoju budućnost u kojoj ćeš biti sretan nije ni inače lako, a još je teže kad si čudnovat i osjećaš da istovremeno pripadaš u dva potpuno odvojena svijeta.

Osim potrage za zarobljenim čudnovatima i ymbryne, koja je glavna nit radnje u čitavom romanu, ovdje otkrivamo i neke druge tajne svijeta čudnovatih, kao i nešto o zagonetnim događajima iz prošlosti u kojima je sudjelovao Jacobov djed. U biti se cijela priča o čudnovatima, ymbryne, vremenskim petljama, praznodusima i stvorovima u potpunosti otkriva pred nama, sve do zadnjeg detalja, dajući nam konačan uvid u potpunu sliku ovog maštovitog i živopisnog svijeta. Ako ste do sada imali neka neodgovorena pitanja vezana uz ovaj serijal, a sigurna sam da jeste, ne brinite, ovdje će se sve kockice posložiti i svi odgovori će vam biti dani.

Jedino što malo rastužuje dok čitaš ovu, posljednju, knjigu i razgledaš sve te, ponovno sjajno uklopljene, fotografije koje na svoj poseban način upotpunjuju samu priču, je činjenica da je ovo posljednja knjiga u serijalu i da nakon nje druženje s čudnovatima prestaje. (Barem do ponovnog čitanja serijala otpočetka.) Osjećaj je takav da istovremeno i želiš i ne želiš dovršiti knjigu, no ipak čitaš do kraja jer ne možeš ne doznati što se iduće ima dogoditi.

Uživala sam čitajući cijeli ovaj serijal, a, popraćeno svim tim iznimnim fotografijama, to je zaista bilo jedno posebno i nezaboravno čitalačko iskustvo. Naravno da je tužno što se više nećemo moći družiti s Jacobom, Emmom, gospođicom Peregrine i ostalom čudnovatom družinom kroz knjige, ali za utjehu nam ostaje to da je serijal filmova prema ovom serijalu, eto, tek započeo. Veselim se filmovima, kao i ponovnom čitanju možda jednom u budućnosti. A vi?