četvrtak, 15. siječnja 2015.

VEČERA S VAMPIROM, Abigail Gibbs

Izdavač: Znanje, 2014.
[eng. A dinner with a vampire, 1. knjiga u serijalu Dark heroine]



Violet Lee je sedamnaestogodišnjakinja, kći britanskog Ministra obrane, koja se jedne večeri zatekne na trgu Trafalgar, u Londonu, gdje slučajno nazoči brutalnoj sceni hranjenja nekolicine vampira. Prije no što uspije išta napraviti, vampiri je uspiju omamiti kloroformom i odvesti u svoje tajno skrovište, zamak obitelji Varn. Tamo objašnjavaju situaciju: da vampiri žele pod svaku cijenu ostati skriveni, a Violet će morati ostati njihova zatočenica. Ako pokuša pobjeći, vampiri će biti prisiljeni ubiti i nju i cijelu njenu obitelj da bi sačuvali svoju tajnu. Osuđena na život u zatočeništvu, Violet ne odustaje od sna o bijegu, ali ne može odoljeti ni karizmatičnom Kasparu, vampiru koji ju je oteo, kao ni njegovom prijatelju Fabianu...

Ova knjiga lako se čita, poglavlja su kratka (ima ih čak preko 60), radnja je napeta i dinamična, pa je unatoč njenom opsegu knjigu moguće dovršiti u samo jednom danu.

Likovi su uzbudljivi i u njih se sasvim lako zaljubiti. Violet nije nemoćna zatočenica pomirena sa svojom sudbinom već hrabra, snažna i nepokolebljiva, duhovita kad to ne očekujete i slijedi svoj stav bez obzira na sve. Kaspar je 'zločesti dečko' ove priče, karizmatičan i privlačan, snažne osobnosti, i lako je vidjeti zašto on toliko privlači Violet. S druge strane, tu je i Fabian, simpatični i prijateljski raspoložen Kasparov prijatelj, na čiji šarm Violet također nije imuna. Nije teško razumjeti zašto je Violet teško odabrati između njih dvojice, jer ćete se tijekom čitanja i sami teško odlučiti koji vam je draži. Ljubavni trokuti su možda u zadnje vrijeme previše isforsirani u ovakvim romanima, ali ovdje se to dobro uklapa u priču i daje joj nešto više dinamičnosti i čini ju zanimljivijom.

Priča sama po sebi je originalna, zanimljiva i napeta. Sadrži mnoštvo preokreta i zaokreta i krivih skretanja zbog kojih ćete htjeti čitati i čitati sve dok ne dođete do kraja. Kraj vas također neće ostaviti ravnodušnima, pa se nadam da će se i nastavak brzo prevesti, kako bismo mogli saznati što je bilo dalje.

Preporučam ovu knjigu svakome tko voli knjige o vampirima, ljubavne priče, fantastične priče, originalne priče i neobične likove.